Obesitas

Wat is obesitas?
Obesitas is een chronische ziekte waarbij overmatige vetstapeling in het lichaam leidt tot gezondheidsrisico’s. De overmatige vetstapeling wordt veroorzaakt door een verstoring in de energiebalans. De hoeveelheid energie uit voedsel overstijgt hierbij de hoeveelheid energie die nodig is voor de lichamelijke activiteit. Sinds 1998 is obesitas officieel geregistreerd als chronische ziekte.

Wanneer heeft iemand obesitas?
De Body Mass Index (BMI) geeft een goede indicatie of er sprake is
van (ernstig) overgewicht. De BMI geeft de verhouding aan tussen lengte en gewicht van een persoon, en laat zien of er sprake is van
ondergewicht (BMI onder 18,5), een gezond gewicht (BMI tussen 18,5 en 25), overgewicht (BMI tussen 25 en 30) of obesitas (BMI hoger dan 30). Wanneer de BMI 40 of hoger is, is er sprake van morbide obesitas, ofwel ziekelijk overgewicht. Ook bij een BMI van 35 kan er al sprake zijn
morbide obesitas, indien zich door overgewicht veroorzaakte
gezondheidsklachten voordoen. Hierbij kunt u denken aan diabetes,
gewrichtsproblemen, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Hier kunt u uw BMI berekenen.

Wat zijn de gevolgen?
Obesitas kan vermindering van de kwaliteit van het leven veroorzaken.
Dagelijkse activiteiten worden erg moeilijk of zelfs onmogelijk. Verder
spelen vaak psychische problemen een rol. Weinig zelfvertrouwen en
depressiviteit komen vaak voor bij mensen met obesitas. Naast persoonlijke problemen vormt obesitas ook een steeds groter maatschappelijk probleem. Zo wordt tegenwoordig 10% van de ziektelast in Nederland veroorzaakt door obesitas of aan overgewicht gerelateerde gezondheidsklachten.

Obesitas en Fytalis
Bij Fytalis kunnen mensen met obesitas een traject volgen waarin
wordt gewerkt aan kracht, uithoudingsvermogen en (vet)verbranding. Na de intake wordt er een persoonlijk trainingsschema gemaakt, waarmee u onder begeleiding aan de slag kunt om aan uw doelstellingen te werken. Iedere 4 tot 6 weken wordt uw trainingsschema bijgesteld aan de hand van de vorderingen die u hebt gemaakt. Het traject duurt 12 weken, en kan eventueel verlengd worden.
Daarnaast is het mogelijk een afspraak te maken met onze diëtiste
en/of met één van de psychologen binnen Medisch Centrum Kortenoord waarmee wij samenwerken.