Diabetes

Diabetes Mellitus type II (DMII), ofwel suikerziekte, is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op een constant niveau blijft. Bij mensen die DMII hebben, is de insuline in het lichaam niet in staat de bloedsuiker (bloedglucose) in stand te houden. Het gevolg van DMII is het risico op een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. De reden die hier vaak aan ten grondslag ligt is een inactieve leefstijl en ongezonde voeding. DMII is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging een gunstig effect heeft op de algemene gezondheidstoestand. Lichaamsbeweging verlaagt het risico op DMII. Bij mensen bij wie DMII al geconstateerd is, kan regelmatig bewegen zorgen voor een afname van de benodigde medicatie.

Fytalis biedt diabetespatiënten een individueel beweegprogramma. Het
beginniveau wordt vastgelegd aan de hand van een intake en fysieke test onder begeleiding van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in
diabetesproblematiek. Vervolgens wordt er een persoonlijk
beweegprogramma opgesteld waar de patiënt mee aan de slag kan gaan.

Op het gebied van diabeteszorg is Fytalis bezig een multidisciplinair samenwerkingsverband te ontwikkelen met fysiotherapeut, huisarts, voetzorg, diëtiek en thuiszorg, zodat de kwaliteit van zorg geoptimaliseerd kan worden binnen de regio.