Manuele therapie

Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een onderzoeks- en behandelmethode van gewrichten van de wervelkolom, de armen en de benen.
Met welke klachten kunt u bij een manueel therapeut terecht? In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. De houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden waarbij manuele therapie kan helpen:
- hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
- klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
- lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
- bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
- kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.
Of manuele therapie ook uw klacht(en) kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak.

De behandeling
Indien er gekozen wordt voor manuele therapie, dan zal de behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren. Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Hij/zij probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties, in de volksmond ook wel "kraken" genoemd. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Fytalis heeft diverse gespecialiseerde manueel therapeuten, zodat er uit verschillende methoden gekozen kan worden, passend bij uw klacht.

Vergoeding
Voor vergoeding van de behandeling(en) gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere fysiotherapie. Om voor vergoeding in aanmerking te komen is het nodig dat u deze aanvullende verzekering heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar.

Hier vindt u meer informatie over vergoedingen.

Mocht u nog vragen hebben over uw verzekering, dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.